Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Zuffa vs Alistair Overeem (update)


Όλοι γνωρίζουν την διαπραγματευτική δύναμη που έχει το UFC απέναντι στους μαχητές του και το στύλ διοίκησης του προέδρου Dana White. Είναι ευρέως γνωστό πώς πολλοί μαχητές οι οποίοι κατάφεραν να χτίσουν το όνομά τους είτε στο παλιό UFC (πρίν έρθει στην ιδιοκτησία των Fertitta και του White), είτε στην Pride FC, προτιμούσαν να είναι free lancers και να γυρίζουν απο promotion σε promotion παρά να δεσμευτούν σε κλειστά συμβόλαια του UFC, τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν ένα πολύ μικρό περιθώριο ελευθερίας και διαπραγμάτευσης για τα θέματα που αφορούν την καριέρα τους (διαπραγμάτευση μισθού, διαφημίσεις, σπόνσορες, βίντεο παιχνίδια, συχνότητα αγώνων). Τέτοιοι μαχητές ήταν ο Fedor Emelianenko, o Josh Barnett, o Alistair Overeem, o Sergei Kharitonov, o Eddie Alvarez και πρόσφατα ο Dan Henderson για να πούμε κάποιους από τους πιο επιφανείς.

Τι γίνεται όμως όταν ο μεγαλύτερος οργανισμός ΜΜΑ εξαγοράζει σιγά-σιγά όλο τον ανταγωνισμό του? Οι μαχητές έρχονται υπό τον εργοδότη που καιρό απέφευγαν. Μοιάζει λές και το όνειρο κάθε promoter τώρα πια, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του Strikeforce και να εξαγοραστεί από την Zuffa (την μητρική εταιρία του UFC). Χθές το Strikeforce, αύριο το Bellator, μεθάυριο MFC, Titan FC, Shark Fights κτλ κτλ…

Εν ολίγοις, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ανεπίσημα πως ο επόμενος γύρος του Strikeforce Heavyweight Gran Prix (ημιτελικά) θα είναι στις 10 Σεπτέμβρη. Αυτή η ανακοίνωση όμως έγινε προτού υπογράψουν οι μαχητές. Ο Alistair Overeem είχε άλλη άποψη. Μιλώντας στην εκπομπή “the MMA Hour” τη Δευτέρα δήλωσε πως δε μπορεί να μαθαίνει πότε είναι ο επόμενος αγώνας του από το internet χωρίς να έχει υπογράψει ο ίδιος. Εξηγώντας πως στον αγώνα με τον Werdum έπαιξε με σπασμένο δάχτυλο στο πόδι και πώς θέλει έναν μήνα παραπάνω για να αναρρώσει , ζήτησε ο επόμενος αγώνας του να είναι τον Οκτώβρη. Εκεί έγινε αυτό που ποτέ δε θα γινόταν αν το UFC δεν είχε εξαγοράσει το Strikeforce. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολλανδού, οι executives του promotion τον απείλησαν ότι ή θα παίξει τον Σεπτέμβρη ή θα αντικατασταθεί από άλλον και θα βγεί εκτός τουρνουά. Αυτό φάνηκε να μην αρέσει καθόλου στον Overeem ο οποίος υπαινίχθηκε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε στο μέλλον θα είναι λιγότερο συνεργάσιμος. Συμπλήρωσε πως έχει αφήσει το μανατζμέντ του (Golden Glory Gym) να διαπραγματεύεται για αυτόν γιατί όπως είπε «δεν έχω υπομονή με ανθρώπους που δείχνουν έλλειψη σεβασμού». Κύριο επιχείρημα του είναι πώς για όλες του τις ήττες έφταιγε ο ίδιος. Τα τελευταία 4 χρόνια όμως προσέχει ιδιαίτερα την προετοιμασία του πριν τον αγώνα, και αυτό έχει αποδώσει πολλά θετικά αποτελέσματα. Δε θέλει να το χαλάσει και να παλέψει ανέτοιμος.

Αν όλα πάνε στραβά, ο Alistair δηλώνει έτοιμος να παίξει τον Οκτώβρη στο Κ-1, ή σε αγώνα πυγμαχίας με τον Klitschko ή ακόμα και σε άλλο promotion.

Μετά από αυτό το ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, πολλά ερωτήματα γεννιούνται για εμάς τους οπαδούς.

Update: (29-7-2011)

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση το Strikeforce χρησιμοποίησε την option που είχε για λύση του συμβολαίου με τον Overeem(είχε άλλον ένα στο συμβόλαιο). Υποψίες υπήρχαν απο τη στιγμή που ο Scott Coker δεν απάντησε ευθέως σε ερώτημα σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία με τον Ολλανδό. Ο πρόεδρος του SF είπε οτι "Ολα είναι στο τραπέζι". Τώρα τα τελευταία νέα είναι οτι τελειώνει αυτή η συνεργασία και το σίγουρο είναι οτι αν η διακοπή έγινε με κακή διάθεση απο πλευράς της ZUFFA τότε προφανώς δε θα τον δούμε στο UFC. Μοναδικό φώς στο τούνελ η δήλωση του Dana White προ εβδομάδος στον Ariel Helwani οτι δέχτηκε τηλεφώνημα απο την ομάδα του Overeem για συνεργασία και απο ότι είπε "θα δούμε, είναι ένα περίεργο άθλημα".

11 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ καλό άρθρο φίλε Kimura.

    Δυστυχώς, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, είναι καλό να υπάρχει κάποια ανταγωνιστική δύναμη στο UFC. Για μας τους fans εννοείται, γιατί για το UFC δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

    Το UFC έχει τη νοοτροπία ότι θα δώσω αυτό στους fans αυτό που θέλουν, αλλά χωρίς βέβαια να προμοτάρω κάποιον άλλον. Πως θα το κάνω αυτό; Αγοράζοντας αν δεν μπορώ τον fighter, όλο το promotion του. Pride, WEC, Strikeforce.....

    Έχει δίκιο ο Overeem να παραπονιέται που δεν του είπανε πότε θα παίξει, αλλά έχει άδικο να απαιτεί και πολλά, διότι δε μπορεί να λες ότι είσαι αφοσιωμένος στο ΜΜΑ και να θέλεις να τρέχεις με την παραμικρή ευκαιρία για kick-boxing. Όχι αν θες να βρίσκεσαι στο επίπεδο των JDS, Velasquez, Lesnar, Fedor... Για αυτό και δε μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά ο μέσος ΜΜΑ φίλαθλος και να σε βάλει στο top5, ασχέτως τους τίτλους που έχεις.

    Αν δεν υπάρχει και λίγο αυστηρό χέρι να τους λέει "Φίλε, το event θα το κάνω τότε. Είσαι;", θα γίνεται αυτό που γινόταν στο Strikeforce 2 χρόνια τώρα. Θα έχεις φοβερούς fighters και δε θα μπορείς να τους βάλεις να αγωνιστούν μεταξύ τους. Είναι ανεπίτρεπτο να έχεις 2 χρόνια τους Fedor και Overeem στο promotion σου, και να μην έχεις καταφέρει να κάνεις αυτό το fight πραγματικότητα.

    Το UFC δεν το πολυνοιάζει η φήμη του τουρνουά, εφόσον έχει ακόμα την ταμπέλα Strikeforce πάνω. Θέλει να δείξει στους ποιος είναι το αφεντικό και καλά κάνει. Ο Overeem δεν βρίσκεται πάνω από UFC έτσι όπως βρισκόταν πάνω από το Strikeforce και αυτό είναι καλό για μας τους fans. Οι fighters είναι αναλώσιμοι καλώς ή κακώς, η ποιότητα των fights είναι το ζητούμενο...



    --> G.S.P. <--
    4-SportsAction M.M.A. Team

    http://4sportsaction.blogspot.com
    -> Άρθρα, δημοσκοπήσεις, απόψεις και προβλέψεις για M.M.A..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ να προσθέσω πως τελικά η Zuffa έκανε πράξη την απειλή της και απέκλεισε τον Overeem από το τουρνουά!!Επίσης,διάβασα ότι όλο αυτό έγινε,εκτός των λόγων που ανέλυσες παραπάνω,γιατί ο Ολλανδός λέγεται πως διαπραγματεύεται νέο συμβόλαιο με το Strikeforce και όλα αυτά τα περί μποξ που έλεγε ήταν διπραγματευτικά κόλπα για να έχει καλύτερους όρους (την ίδια στρατηγική ακολούθησε και ο Nick Diaz).Παρ'όλα αυτά,παραμένει πρωταθλητής και ο επόμενος αγώνας του θα πραγματοποιηθεί μόλις αποθεραπευτεί πλήρως.Όπως και να έχει πάντως το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό,ο Overeem είναι απ'έξω και νομίζω ότι το τουρνουα πλέον έχασε την αίγλη του.Νομίζω πως στην συγκεκριμένη υπόθεση έχουν και οι δύο πλευρές τα δίκια τους,αλλά όλοι κατά καιρούς έχουμε ακούσει για τόσους αθλητές,συνήθως μεγάλα ονόματα,που έχουν διαφωνίες με την Zuffa.O White έκανε επίδειξη δύναμης χωρίς όμως να υπολογίσει το κόστος που θα έχει στους fans του αθλήματος,γιατί όπως και να το κάνουμε,είτε τον συμπαθείς τον Overeem είτε όχι,ήταν το φαβορί και θα λείψει πολύ από το τουρνουά.

    G_mos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι να πεις. Το μμα εχει αλλαξει πια. Ο ντεηνα παιρνει αποφασεις και τις εκτελλει οποιο και αν εθναι το κοστος. Σε ενα βαθμο εχει δικιο, πχ με την ημερομηνια ενος ματς 2-3 μηνες απο τωρα. Αλλα πανω απο ολα, σκοπος του ειναι το χρημα και οχι το αθλημα. Δεν υπαρχει χωρος για ντιβες στο μμα αλλα τις δικες του ντιβες ο γουαιτ τις εχει προστατευσει/προωθησει μια χαρα (βλ. Λεσναρ, σοννεν κτλ) αφου του φερνουν ζεστο χρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οντως ο White κάνει διακρίσεις όπου γουστάρει, πάντως και η κατάσταση στο SF είχε ξεφύγει. Ο κόσμος δε μπορεί να περιμένει τον έναν και τον άλλον. Μία το μανατζμεντ του Fedor, μία η πατούσα του Overeem, ε ήμαρτον. Απο την άλλη πλευρά πάντως ο Coker είχε πεί πως τα event θα αλλάζουν ημερομηνία μόνο όταν ενας βασικός παίκτης λείπει. Εαν δεν είναι βασικός ο Overeem τότε ποιός είναι? Προφανώς ο White έβαλε το χεράκι του, γιοα να δείξει στον Αλιστερ ποιός είναι το αφεντικό.

    Χρήστος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά αρχικά του είχαν επικοινωνήσει του ανθρώπου οτι το fight θα γινόταν Οκτώβρη/Νοεμβρη. Ο White όμως δε θα άφηνε να γίνει το strikeforce tourney μέσα στον Οκτώβρη γιατί έχει 3 events μέσα στον Οκτώβρη. Δε θα άφηνε το lower brand (το strikeforce) να του φάει δημοτικότητα απο το premium brand (το ufc).

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, από ότι φαίνεται τελικά, δεν ήταν ο Dana υπαίτιος για το όλο θέμα... Μάλλον στο Showtime την κάνανε την πατάτα... :Ρ


    --> G.S.P. <--
    4-SportsAction M.M.A. Team

    http://4sportsaction.blogspot.com
    -> Άρθρα, δημοσκοπήσεις, απόψεις και προβλέψεις για M.M.A..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από που το είδες αυτό φίλε GSP?

    G_mos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Dana White είπε στη συνέντευξη τύπου για το UFC 133 και στο "The MMA Hour" (http://www.mmafighting.com/2011/07/22/dana-white-talks-ufc-133-alistair-overeem-and-meeting-vince-mcm/) ότι το Showtime ήθελε 10 Σεπτέμβρη και οτι αυτός δεν είχε καμία ανάμιξη. Παρόλα αυτά ο Overeem έδωσε συνέντευξη στο The MMA Hour και είπε αυτά ακριβώς που λέει ο αναγνώστης Αντώνης παραπάνω. Λέει οτι εφόσον του είχαν πεί αρχικά για Οκτώβρη/Νοέμβρη όλο το camp του είχε πάει διακοπές και γυρίζουν 1 Αυγούστου άρα δεν προλαβαίνει. Το ενδιαφέρον στην συνέντευξη του White είναι οτι του τηλεφώνησε ο μανατζερ του Overeem για διάφορες διαπραγματεύσεις. Λέτε να δούμε τον Overeem στο UFC?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακάρι!!Κακά τα ψέμματα,η HW κατηγορία του UFC έχει 3-4 το πολύ καλούς αθλητές που είναι ικανοί να διεκδικήσουν την ζώνη.Σκεφτείτε μόνο ότι μόλις τραυματίστηκε ο Lesnar έβαλαν στην θέση του τον Carwin που προερχόταν απο ήττα!!Χρειάζεται σίγουρα ενίσχυση η συγκεκριμένη κατηγορία,γι'αυτό μακάρι να έρθει ο Overeem αλλά και άλλοι HWs από το Strikeforce για να δούμε κ καλύτερο θέαμα.

    G_mos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. G_mos συμφωνώ απολύτα... Πέρα από τους Velasquez και JDS αρχικά και τους Lesnar, Mir και Carwin δευτερευόντως, δεν υπάρχουν άλλοι (προς το παρόν τουλ.) για τίτλο...

    Βέβαια, μην τα παραλέμε κιόλας. Η Strikeforce HW division δεν είναι και καλύτερη... Πέρα από τον Overeem και τους 4 τους τουρνουά (ναι, μαζί με τον Cormier), δεν έχει άλλους.

    Με λίγα λόγια, η Strikeforce HW div. δεν υπερτερεί αυτής του UFC, ασχέτως που είναι αδύναμη. Νομίζω δηλαδή ότι κανείς από αυτούς δεν μπορούν να δείρουν τους JDS και Velasquez (έτσι όπως είναι τώρα οι 2 τους δηλαδή τουλάχιστον), απλά εννοείται ότι η συγχώνευση, θα δημιουργήσει μια πάρα πολύ καλή ενιαία division.




    --> G.S.P. <--
    4-SportsAction M.M.A. Team

    http://4sportsaction.blogspot.com
    -> Άρθρα, δημοσκοπήσεις, απόψεις και προβλέψεις για M.M.A..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Update:

    Ο Overeem κόπηκε απο το UFC. Μάλλον όχι με σκοπό να μεταφερθεί στο UFC, αλλά ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή